De Pothaar clubdag 2024

In het kleine, oergezellige museum “De Pothaar” in Bathmen (een aanrader = depothaar.nl) hebben we onze clubdag gehouden. We hebben ons in detail verdiept in de ras-eigenschappen in combinatie met het uiterlijk van de zwartbles. (genotype versus fenotype). We hebben hierbij gebruik gemaakt van recente en van analoge foto’s van omstreeks 1995. ​
Omdat alle deelnemers, die dat wilden, hun inzichten of zienswijzen konden delen ontstond een ongedwongen uitwisseling van gedachten en leermomenten.
​Dat is de hoofdzaak, daar doen we het graag voor en dat is waar we altijd op hopen!

​Eigenschappen en uiterlijk (exterieur).
De eigenschappen die we zoeken zoals: gemakkelijk aflammeren, goede moederdieren, hoge vruchtbaarheid en grote melkgift willen we kunnen zien in het uiterlijk van onze zwartblessen. We hebben geoefend in het leren herkennen van die exterieur-kenmerken aan de hand van foto’s.
​​
Lakenverder runderen.
Onze enthousiaste gastvrouw Bertina heeft zeer goed voor ons gezorgd! Thee of koffie met krentenwegge, een gevulde soep met de kwaliteit van vroeger, broodjes met de ham van de varkens van de buurman, een heerlijke zelfgemaakte quiche, het kon niet op!

Het museum staat vol met kledingstukken en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van onze (over)grootouders.
​Bertina heeft verteld over de overgang van het MRIJ-melkveebedrijf van haar ouders naar haar eigen Lakenvelder zoogkoeienbedrijf. ​Dat ging niet vanzelf, daar kunt u zich waarschijnlijk wel iets bij voorstellen.

​Na een bezoekje aan de drie stieren en Tante Beppie (een oudere koe) die twee ossen onder haar hoede heeft genomen en na een laatste kopje thee of koffie met een speciale Lakenvelder-lekkernij heeft Wiepke de clubdag afgesloten met een smakelijk Fries bedankje aan Bertina.

Eduard Lahaye